Η αμφίδρομη σχέση κατάθλιψης και στυτικής δυσλειτουργίαςΗ αμφίδρομη σχέση κατάθλιψης και στυτικής δυσλειτουργίας

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη οι άνδρες που υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) θα πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο για την κατάθλιψη, ενώ ταυτόχρονα οι άνδρες που υποφέρουν από κατάθλιψη θα πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο για την ύπαρξη ΣΔ.

Οι ερευνητές έχουν βρει συσχετίσεις ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη ΣΔ παρατηρώντας ότι η μια μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κίνδυνου για την άλλη. Τα ευρήματά τους στηρίζονται σε δυο μετά-αναλύσεις  49 μελετών.

Στο παρελθόν κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ, ενώ άλλες μελέτες δεν έχουν βρει σχέση. Η αντίστροφη σχέση θα μπορούσε επίσης να ειναι πιθανή, δηλαδή, οι άνδρες με ΣΔ να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Συνολικά στις μετά- αναλύσεις συμμετείχαν πάνω από 192.000 άνδρες. Οι 44 μελέτες επικεντρωθήκαν στο εάν η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ, τρεις εξέτασαν το εάν η ΣΔ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης  και δύο εστίασαν στην ενδεχομένη αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη ΣΔ.

Βρέθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ΣΔ ήταν αυξημένος κατά 39% στους άνδρες με κατάθλιψη ενώ ο κίνδυνος εμφάνισής κατάθλιψης ήταν αυξημένος κατά 192% στους άνδρες με ΣΔ. Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες με ΣΔ ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς ΣΔ.

Οι λόγοι πίσω από την αμφίδρομη αυτή σχέση δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι. Είναι πιθανό οι άνδρες με κατάθλιψη να έχουν μειωμένη σεξουαλική αυτοπεποίθηση και περισσότερο άγχος επίδοσης, το οποιο μπορεί να οδηγήσει στη ΣΔ. Ταυτόχρονα η επίδραση της κατάθλιψης σε εγκεφαλικό επίπεδο μπορεί να επηρεάσει τη μυϊκή χαλάρωση του πέους και να καταλήξει σε ΣΔ. Παράλληλα η ΣΔ είναι μια συχνή σεξουαλική παρενέργεια κάποιων αντικαταθλιπτικών.

Τέλος οι συγγράφεις επισήμαναν αφενός ότι  ο υψηλός βαθμός ετερογένειας των μελετών δεν επιτρέπει τη γενίκευση των ευρημάτων και αφετέρου ότι τα ευρήματα είναι ενδεικτικά μιας συσχέτισης, αλλά όχι μιας αιτιώδους σχέσης.

Πηγή: andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2019, 21:32

Source link